fbpx
Uw zoekresultaten

Feesten en partijen, deel 2

Gepost door Elxis op 21/12/2015
0

Een volgende nieuwe ervaring was het geboortefeest bij Griekse vrienden. Zes weken na de geboorte van hun dochtertje werd er voor familie en goede vrienden een feest georganiseerd door Aris en zijn vrouw, waarvoor wij waren uitgenodigd. Ook weer doodeng, omdat we de gewoontes niet kennen, maar wel erg leuk. We hebben hier en daar navraag gedaan en hopelijk hadden we het goede cadeautje gekocht. Op een mooie zonnige zondag in december reden wij naar de boerderij, waar het feest werd gehouden. Buiten stond een hele lange tafel en er stond een grote barbecue te roken. Ook hier werd de tafel vol gezet met een enorme hoeveelheid heerlijke gerechten. We aten van plastic borden met plastic bestek, maar dat deed niets af aan de smaak. Wij hadden gedacht de pasgeboren baby te kunnen bewonderen, maar die was er niet bij. Ons werd verteld dat in Griekenland de baby tot het moment van de doop nog geen naam heeft en dus baby wordt genoemd. Deze baby zal naar verwachting oktober 2014 gedoopt worden en ze zal het dus tot die tijd met de naam “baby” moeten doen. Hopelijk zijn er in de nabije omgeving niet al te veel baby’s geboren; als er baby wordt geroepen is het de vraag welke ermee wordt bedoeld.

Omdat Pasen in Griekenland belangrijker is dan Kerstmis hadden wij gedacht dat er niet al te veel aandacht aan besteed zou worden. Niets is minder waar. De winkels en de straten van Rethymno worden uitbundig versierd en verlicht en er is heel veel Kerstversiering te koop. Er wordt slechts één kerstdag gevierd en weer waren wij uitgenodigd bij Zaggi en Maria. We waren de enige gasten, maar dat was niet te zien aan de hoeveelheid voedsel op tafel. Heerlijke ovengerechten met vlees, pasteitjes, salades, groentes en gebakken aardappeltjes, alles smaakte even prima. Na afloop kregen we nog een tasje met eten mee, waaronder een lekkere zelfgemaakte geitenkaas.

Eén maand per jaar, vroeg in het voorjaar wordt hier chorta, wilde groente, gegeten. Je ziet in die periode vrouwen op leeftijd met een plastic zak de bermen afstruinen om deze wilde groente te plukken. Het wordt in die maand veelvuldig geconsumeerd en behalve dat het op de markt te koop is wordt het ook in de plaatselijke taverna’s geserveerd. Het was even aan het idee wennen om spul uit de berm te eten, maar het smaakt heel erg goed. Ik ga niet zo ver met inburgeren dat ik het zelf uit de berm ga plukken, want met mijn geluk kom ik met het verkeerde groen thuis. Ook de bereiding laat ik graag aan de lokale bevolking over om teleurstelling te voorkomen.

We kunnen concluderen dat de mensen hier op Kreta enorme levensgenieters zijn en dat ze erg gastvrij zijn. Eten en drinken spelen een belangrijke rol in het dagelijks leven en bij voorkeur in het gezelschap van familie en vrienden. Dat is iets waar wij snel aan kunnen wennen…

Vergelijk aanbiedingen