fbpx
Uw zoekresultaten

Waar blijft de winter?

Gepost door Elxis op 21/12/2015
0

Dit jaar wilden we een groot deel van de winter op Kreta doorbrengen, inclusief Kerstmis en Oud en Nieuw. Ter voorbereiding op het overwinteren lieten we in april in de open haard een houtkachel met ventilator plaatsen en dat zou voldoende moeten zijn om ons huis warm te stoken in de winter. In mei lieten we een ton olijfhout komen en bouwden een houthok in de tuin. Ook breidden wij onze garderobe uit met wollen winterjassen. Wij waren er klaar voor, laat de winter maar komen.

Eind oktober waren de laatste toeristen vertrokken, de taverna’s en de souvenirwinkels sloten hun deuren en het wachten op de winter begon. We hadden heel veel plannen om ons binnenshuis te vermaken. De avonden werden wat kouder en er moest gestookt worden. Dat is wel even iets anders dan de thermostaat van je centrale verwarming hoger zetten, maar alles went. Overdag was stoken niet nodig, want de temperatuur was nog zacht en de zon scheen regelmatig. We brachten overdag dan ook voornamelijk de tijd buiten door met wandelen en tuinieren. Wij hadden het idee dat de winter nog niet was begonnen, terwijl de meerderheid van de lokale bevolking met dikke winterjacks en ijsmutsen opliep. Zij vonden dus kennelijk wel dat de winter was begonnen. Er kwam sneeuw op de toppen van de hoge bergen en het is best gek om dat in je korte broek te aanschouwen vanaf je dakterras. Aan de kust was het uitgestorven en ook in de stad (Rethymno) kon je zien dat het winter was. In het bijzonder aan de haven zagen we nu de prachtige oude panden in de oorspronkelijke staat, zonder de aaneengesloten rij terrassen van de taverna’s in het toeristenseizoen. Al deze signalen duidden erop dat het echt winter was, hoewel het voor ons niet zo voelde.

Half december kwamen de eerste echte regenbuien en meteen was het groen, zoals in Nederland in het voorjaar. Begin januari waren de kleuren van de bodem groen en geel, een prachtig gezicht. De temperatuur overdag bleef zacht en nog steeds waren wij in afwachting van de winter. Met Kerstmis was het zelfs zo zacht dat een lang gekoesterde droom van ons in vervulling ging. Nadat we eerste kerstdag bij onze Griekse buren hadden doorgebracht vierden wij tweede kerstdag met een barbecue in de tuin. Het was zonnig en warm, maar met wat kerstballen in de olijfboom hadden we toch een beetje een kerstgevoel.

We kregen het idee dat we voor een echte winter in Nederland moesten zijn. Maar helaas, ook tijdens ons verblijf in Nederland was het niet echt winter. Toen we begin maart weer terugkeerden op Kreta was de natuur prachtig, mooi groen en een prachtig pallet van diverse kleuren van uitbundig bloeiende wilde bloemen overal. Het leek op voorjaar en zo rook het ook, en het had er alle schijn naar dat de winter voorbij was, terwijl het naar ons idee nog niet eens begonnen was. Vanaf begin april zien we aan de kust dat er druk schoongemaakt en geschilderd wordt, ter voorbereiding op het komende toeristenseizoen. Nu zijn de meeste taverna’s en winkeltjes weer open en we hebben ook de eerste toeristen gesignaleerd. De winter is voorbij en het lange zomerseizoen is begonnen! Het overwinteren op Kreta was fantastisch, de nieuwe winterjassen hebben we nauwelijks gedragen.

Vergelijk aanbiedingen