fbpx
Uw zoekresultaten

Werk in uitvoering

Gepost door Elxis op 21/12/2015
0

Er wordt hier op Kreta druk aan de wegen gewerkt. Je zou denken dat dit voornamelijk buiten het drukke toeristenseizoen zou gebeuren, maar nee hoor.

Toen wij half april vorig jaar aankwamen op Kreta was het in het dorpje Platanes beneden aan de kust extreem druk met verkeer. Het bleek dat er een stuk snelweg tussen Platanes en de Rethymno was afgesloten wegens wegwerkzaamheden ten behoeve van een nieuwe afslag voorbij het dorpje, ter vervanging van de afslag midden in het dorp. Alle verkeer moest nu bij die afrit in het dorp van de grote weg af vanwege de afsluiting. Na een paar maanden flinke overlast en files was de weg opeens begin juli weer open, tot grote opluchting van touroperators en autoverhuurbedrijven. De nieuw geplande afrit voorbij Platanes was helaas nog niet klaar en lag weer stil. Logisch, zo dachten wij, na het toeristenseizoen is er voldoende tijd om de klus te klaren. Echter nadat het werk bijna een jaar had stilgelegen zijn de werkzaamheden weer begonnen, evenals het toeristenseizoen. De logica ontgaat ons, wij moeten leren ons verwachtingspatroon aan te passen.

Op Kreta worden de wegen niet vol gelegd met drempels om de snelheid van het verkeer te temperen. Een peperdure maatregel, terwijl het ook een stuk eenvoudiger en goedkoper kan hebben wij gemerkt. In de wegen hier zitten veel kuilen en die worden echt niet meteen weggewerkt. Dat zorgt ervoor dat je vanzelf je snelheid matigt om te voorkomen dat de assen van je auto het begeven. Van tijd tot tijd wordt er een stuk van de weg opnieuw geasfalteerd en dat geeft ook weer de nodige vertraging. Niet getreurd, gewoon tijdelijk een andere route kiezen en voor je het weet is het klaar.

De kortste weg van ons dorp Loutra naar de kust was een tijdje moeilijk begaanbaar vanwege werkzaamheden. Er werden grote sleuven in de weg gegraven om riolering aan te leggen. Soms werd zelfs een gedeelte van de weg afgesloten, maar dat gebeurde wel georganiseerd. Zo kwamen wij na een dagje Rethymno een wegversperring tegen. Er stond een man die zowel een rode als een groene vlag omhoog hield en er stond ca. 8 man politie toe te kijken of het allemaal wel goed ging. We begrepen er niet veel van, maar zijn maar omgekeerd en hebben een andere route naar huis genomen.

Ook in de stad is er hard gewerkt aan het opknappen van de boulevard. Er zijn overal mooie bloembakken gemaakt en ook werd vorig voorjaar begonnen met het aanleggen van een houten voetpad en ook met werkzaamheden aan de weg. Afgelopen winter heeft het werk grotendeels stil gelegen, maar half april is het weer hervat. De logica hiervan ontgaat niet alleen ons, maar ook de eigenaren van de taverna’s. Hen was beloofd dat het werk in de winter voltooid zou worden en niet aan het begin van het toeristenseizoen, met alle overlast van dien. Het voetpad is nog niet klaar, soms worden er een paar plankjes gelegd en dan ligt het weer weken stil. Het zal wel een reden hebben, kwestie van verwachtingspatroon aanpassen, het gaat tenslotte om het resultaat!

Vergelijk aanbiedingen